- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

    Naša inicijativa za formiranje banke matičnih stanica( ćelija ) krvi naišla je na odobravanje svih sa kojima smo kontaktirali, međutim čini se da neke stvari vezane za ovu problematiku nismo dovoljno razjasnili, pa ćemo to učiniti u ovom tekstu. Prije svega mislim da smo dužni objasniti razliku između korištenja embrionalnih matičnih stanica i matičnih stanica krvi. Embrionalne matične stanice se razvijaju iz oplođene jajne stanice i iz njih nastaju sva tkiva. Uzimaju se nakon nekoliko dioba oplođene jajne stanice jer se iz njih teorijski moguće dobiti bilo koje tkivo koje je kasnije moguće transplantirati nekom oboljelom kome je to potrebno.To u suštini znači prekid začeća i eksperimenti na ovom polju izazvali su brojne polemike o njihovoj etičnosti, jer to praktično znači prekid razvoja života. Za razliku od embrionalnih matičnih stanica, iz matičnih stanica krvi, mogu se dobiti samo krvne stanice ( crvena krvna zrnca, trombociti, leukociti ). Matične stanice krvi ima svaka osoba, njihov broj je manje više stalan i u slučaju da nekome doniramo matične stanice, koštana srž koja ih proizvodi za kratko vrijeme ih nadoknadi.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Alogena transplantacija matičnih stanica.

  Danas postoje djelotvorni citostatici ( kemoterapija ) koji se koriste kod liječenja leukemija i limfoma. Što je doza citostatika veća, bolje su i šanse za izliječenje oboljelog, ali citostatici osim što ubijaju ćelije raka, štetno djeluju i na druge organe, tako da je njihovo doziranje ograničeno. Na njihovo djelovanje posebno je osjetljiva koštana srž, koja proizvodi matične stanice krvi iz kojih se razvijaju sve druge ćelije krvi. Korištenje prevelike doze citostatika izaziva nepovratno uništenje koštane srži i smrt oboljelog.

    Uvođenjem transplantacije matičnih stanica ( ćelija ) krvi u liječenje malignih bolesti postiže se višestruko povećanje doze citostatika, a samim tim veća efikasnost liječenja. Dakle, većinu ćelija raka ubija visoka doza citostatika sa ili bez korištenja radioterapije ( zračenja ), a alotransplantacija se koristi da se nadomjesti koštana srž i da novostvorenim imunim sistemom uništi ćelije raka koje su preživjele djelovanje kemoterapije. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link: Autologna transplantacija matičnih stanica.
dren