- Kontakt podaci -
 
  Telefoni:        e-mail:
     phone/fax:  ++387 (0)32 881 774                   dragan.trogrlic@tel.net.ba    
     mob:           ++387 (0)61 461 517      
  Preparati Ive i Dragana Trogrlića se mogu nabaviti jedino preko Dren doo. Žepče     
         

 

 

 

      U nekim obiteljima rak se pojavljuje češće nego u općoj populaciji. Ovaj tekst pokušava objasniti zašto je to tako. Molekula DNA nosilac je kompletne genetičke informacije i stoga je očuvanje njenog integriteta od najveće važnosti za sva živa bića. Stanice su tokom evolucije razvile mehanizme koje štite i popravljaju oštećenu DNA. U molekuli DNA tijekom života dešavaju različite promjene koje mogu biti izazvane kemijskim agensima, zračenjem, biološkim agensima itd. Ove promjene nazivaju se mutacije i smatra se da svaka stanica dnevno doživi na tisuće mutacija, ali zahvaljujući mehanizmima za popravak genoma, tek u rijetkim stanicama ove promjene ostaju trajno. Danas se zna da su poremećaji u strukturi DNA osnova za nastanak mnogih oboljenja, pa tako i raka. Dakle, od najveće važnosti za integritet svake stanice je pravilno i učinkovito djelovanje mehanizama koji ove poremećaje uklanjaju. Međutim i geni zaduženi za popravak mogu da mutiraju i ukoliko dođe do promjene strukture nekog od ovih gena izostaje popravak onog dijela DNA za koji je promijenjeni gen odgovoran i dolazi do nakupljanja mutacija.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Od deset najčešćih zloćudnih tumora koji pogađaju čovjeka, pet njih se razvija na probavnim organima. U sljedećih nekoliko nastavaka upoznat ćemo čitaoce sa ovim tumorim, a posebno detaljno ćemo opisati rak debelog crijeva koji je i najčešći zloćudni tumor pronavnih organa. Od raka debelog crijeva svake godine u svijetu oboli oko milijon ljudi i po učestalosti, to je četvrti najčešći zloćudni tumor. Ovaj tumor se, više nego bilo koji drugi, povezuje sa suvremenim načinom života i manjkom fizičke aktivnosti, tako da je i mogućnost prevencije najveća upravo kod raka debelog crijeva. Najčešće oboljevaju stanovnici razvijenih zemalja SAD, zapadna Europa, Kanad i Australija, ali sa druge strane u ovim zemljama se provode programi ranog otkrivanja raka debelog crijeva što rezultira otkrivanjem bolesti u početnom stadiju, kad je mogućnost izliječenja velika, tako da,  uprkos povećanju broja oboljelih u ovim zemljama, procenat izliječenih raste.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

 

     Sporadični ( nenasljedni ) rak debelog crijeva je višestupanjski proces čiji razvoj traje više godina i za nastanak manifestnog raka potrebno je barem 4 promjene na genima koji su zaduženi za popravak DNA, kao i onima koji kontrolišu rast i sazrijevanje ćelija crijeva. Na sporadične zloćudne tumore otpada oko 80% svih zloćudnih tumora debelog crijeva. Oni se u većini slučajeva razvijaju iz polipa ( adenoma ) debelog crijeva i za ovu pretvorbu od dobroćudne izrasline do zloćudnog tumora potreban je period od 7- 10 godina. Upravo zbog ovog postepenog razvoja raka debelog crijeva i poznavanja njegovog nastanka moguće je pravovremeno prepoznavanje i liječenje promjena koje se vremenom mogu razviti u rak. Redovitit pregledi onih koji pripadaju rizičnim skupinama ( starost preko 50 godina i obiteljske sklonosti ) spasili su mnoge živote je se ovde radi o promjenama koje još nisu doživjele zloćudnu preobrazbu, tako da je njihovo izliječenje gotovo 100%.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

      Rak debelog crijeva je bolest koja se može izliječiti. Uspjeh liječenja zavisi od stadija bolesti, a jedini način koji može dovesti do izliječenja je radikalno uklanjanje tumora kirurškim putem. Svi drugi oblici liječenja su ili priprema za kirurško liječenje ili dopunsko liječenje koje slijedi nakon operacije. Uvođenjem lijekova nove generacije značajno je povećana šansa za poptuno izliječenje, a kod metastatske bolesti preživljavaje je povećan za nekoliko puta. Mi ćemo govoriti o načinima liječenja raka debelog crijeva koji se danas koristi u razvijenim zemljama, gdje je procenat izliječenih najveći, da bismo čitaoce upoznali sa najnovijim mogućnostima dijagnosticiranja i  liječenje ovog zloćudnog tumora.

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.

     Radioterapija ( zračenje ) zauzima važno mjesto u liječenju raka debelog crijeva. Ova metoda je razvijana gotovo stotinu godina, a uvođenjem linearnog akceleratora u radioterapiju, kao i spoznaja da se bolji rezultati u liječenju zloćudnih tumora i bolja zaštita zdravog tkiva postižu ako se koriste manje doze zračenja u više frakcija, značajno je unaprijedilo ovaj način  liječenja koji je postao sastavni dio terapije većine zloćudnih tumora u čovjeka. 

Kompletan članak možete otvoriti klikom na link Otvori PDF.
dren